Πεζοπορική εξόρμηση στην Παύλιανη – Μονοπάτι σιδηροδρομικών 14/04

Ο ΑΟΣ διοργανώνει πεζοπορική εξόρμηση στην Παύλιανη την Κυριακή 14/04. Εκκίνηση από Παυλιανη στην Οίτη και πορεία σε μονοπάτι μέσα στον υγροβιότοπο Τζιρού πλάι στον Ασωπό ποταμό. Μια όμορφη πεζοπορία δίπλα σε τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και πυκνή βλάστηση.

Ακολουθώντας μονοπάτι και δασικό δρόμο βγαίνουμε στη παλαιά σιδηροδρομική γραμμή Κ.Τιθορέας – Λιανοκλαδίου. Την εποχή που κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή  (τέλη του 19ου αιώνα) και συγκεκριμένα το τμήμα μεταξύ των σταθμών Ασωπού και Τραχίνας, η μεταφορά των υλικών και των εργατών γίνονταν με τα ζώα και χρειάστηκε να κατασκευαστεί ειδικό μονοπάτι, παράλληλο με τη γραμμή. Το όνομά του διατηρείται έως και σήμερα ως “Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών”.

Το μονοπάτι των σιδηροδρομικών ξεκινά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ασωπού και κατεβαινει ακολουθώντας πορεία παράλληλα και ψηλά από το φαράγγι του Ασωπού. Στη διαδρομή ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει τις σπηλιές και το φαράγγι του Ασωπού, θαυμάζοντας ταυτόχρονα τις γέφυρες και τα πέτρινα αρχιτεκτονικά της γραμμής στις γαλαρίες και τα ρέματα. Στο βάθος απλώνεται η κοιλάδα του Σπερχειου.

Η διαδρομή καταλήγει σε αγροτικό δρόμο και στη γέφυρα του Ασωπού ποταμού κοντά στο δημοτικό διαμέρισμα της Ηρακλειας.

Ώρες Πορείας: 6-7

Βαθμός δυσκολίας: 2
Υψομετρική διαφορά: -900

Απόσταση: 18χλμ

Σημείωση: Η εξόρμηση δεν ενδείκνυται για όσους έχουν υψοφοβία ή ακροφοβία.

Απαραίτητος Εξοπλισμός (υποχρεωτικά): Μπότες πεζοπορίας, ζευγάρι μπατόν, προσωπικό φαρμακείο, σνακ, παγούρι νερό 1,5 Λίτρα, φακός κεφαλής, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, αδιάβροχο

Αρχηγοί: Παντελής Γεωργοστάθης, Γκαβογιάννης Λάμπρος

Αναχώρηση: πρωί στις 6:30 από Ιερά Οδό και Μ.Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό.

Κόστος συμμετοχής: Μέλη 20€, 25€ για μέλη άλλων συλλόγων ΕΟΟΑ.  Προκαταβολή: 10€.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για να συμμετέχετε στην ανάβαση πρέπει να είστε μέλος του ΑΟΣ ή άλλου ορειβατικού συλλόγου / σωματείου υπαγόμενου στην Ε.Ο.Ο.Α.

Αν θέλετε να εγγραφείτε μέλος στον ΑΟΣ καταθέτοντας την ετήσια συνδρομή των 20 € ακολουθείστε τον σύνδεσμο : https://aos.gr/eggrafi-neou-melous/

Μετά την εγγραφή σας μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή σε οποιαδήποτε ανάβαση του ΑΟΣ και επιπλέον  έχετε δυνατότητα έκδοσης της ορειβατικής σας ταυτότητας από την ΕΟΟΑ (φέρνοντας μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας στα γραφεία του συλλόγου).

Δηλώσεις συμμετοχής:

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και επισυνάψτε την απόδειξη προκαταβολής. H προκαταβολή δεν επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης εκ μέρους του συμμετέχοντα. H προκαταβολή επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής της ανάβασης εκ μέρους του σύλλόγου. Στην αιτιολογία κατάθεσης να αναγράφονται το Ονοματεπώνυμο σας και η Ανάβαση (π.χ. Δίρφη, Ολυμπος, Climbing Bus, κλπ).

Η φόρμα δεν χρειάζεται επιβεβαίωση. Αν δεν βλέπετε πλέον την φόρμα συμμετοχής, σημαίνει ότι η εξόρμηση έχει συμπληρωθεί. Μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματεία (τηλ. 2103463115) του συλλόγου την Παρασκευή 19:00-21:00 για τυχόν θέσεις από ακυρώσεις.