Δολομίτες 7-13+3/8

Αυτό το καλοκαίρι ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος προγραμματίζει εξόρμηση στους Δολομίτες της Βόρειας Ιταλίας. Οι Δολομίτες, ένας ιδιαίτερος γεωλογικός σχηματισμός, τμήμα των Άλπεων ανακηρύχθηκε πρόσφατα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.Αποτελούν οργανωμένο προορισμό για κάθε είδους δραστηριότητα στο βουνό (πεζοπορία, trekking, αναρρίχηση, via ferrata, ποδηλασία, σκι κ.α.) χειμώνα και καλοκαίρι.Η περιοχή έπαιξε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο (Μεγάλος Πόλεμος – Grande Guerre) και υπάρχουν πολλά επισκέψιμα μνημεία, οχυρώσεις και μουσεία που μαρτυρούν εκείνη την εποχή. Η  αφετηρία μας θα είναι η πόλη της Cortina (Cortina D’ampezzo) και το camping Rocchetta. Η Cortina, επονομαζόμενη και “βασίλισσα των δολομιτών” βρίσκεται στην καρδιά των Δολομιτών περιστοιχισμένη από τα συστήματα Tofane, Monte Cristallo, Sorapiss και Monte Pelmo.

Θα υπάρχουν δύο ομάδες και δύο προγράμματα παραμονής. Μια ομάδα trekking και μια πεζοπορική . Παραμονή και για τις δύο ομάδες 7ήμερο 7-13/8 ή εναλλακτικά 10ήμερο7-16/8.

Αρχηγοί: Χάρης Πλέγας, Λαφογιάννης Χρήστος.

Κόστος κατά προσέγγιση ανάλογα με την ομάδα και την διάρκεια παραμονής (περιλαμβάνονται τα αεροπορικά τα οποία κλείνουν οι συμμετέχοντες):

Παραμονή 7-13/8 (7ήμερο) ομάδα trekking 810 ευρω    πεζοπορική ομάδα 620 ευρώ 

Παραμονή 7-16/8 (10ήμερο) Ομάδα trekking  920 ευρω   Πεζοπορική ομάδα 730 ευρω

Η ομάδα trekking απευθύνεται σε έμπειρους ορειβάτες και θα ακολουθήσει μια διαδρομή τεσσάρων ημερών κάνοντας ένα τμήμα του Alta Via 2 από Passo Gardena μέχρι Passo San Pellegrino με διανυκτέρευση σε καταφύγια. Τα Alta Via είναι ορεινά μονοπάτια σε μεγάλο υψόμετρο με βραχώδες ανάγλυφο που διασχίζουν τους Δολομίτες και προσφέρουν απεριόριστη θέα προς κάθε κατεύθυνση.Η πεζοπορική ομάδα θα κάνει ημερήσιες εξορμήσεις με αφετηρία τη Cortina και επίσης θα έχει ένα μικρότερο trekking δύο ημερών.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο του συλλόγου 210-3463115  Τρίτη ως Παρασκευή 7-9μμ. Μαζί με τη δήλωση θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν την ομάδα της επιλογής τους κάθως και την προτιμώμενη διάρκεια παραμονής. Απαραίτητο με τη δήλωση συμμετοχής το e-mail επικοινωνίας. Θα απαιτηθεί προκαταβολή για τη συμμετοχή και σταδιακή εξόφληση μέχρι τέλος Ιουλίου. Την Πέμπτη 28/4 στις 8 μμ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου ενημέρωση για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

Ακολουθεί συνοπτικά το πρόγραμμα των δύο ομάδων:

7 Αυγούστου

Συνάντηση στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνο (Milano Centrale) στις 15:00. Καλούνται οι συμμετέχοντες να επιλέξουν κατάλληλες πρωινές πτήσεις ώστε να βρίσκονται έγκαιρα στο σημείο συνάντησης.

Μετάβαση με λεωφορείο στην Cortina, στο καμπινγκ Rochetta.

8 Αυγούστου

Ομάδα Trekking: Passo Gardena – Καταφύγιο Boe

Μετάβαση με λεωφορείο προς Passo Gardena (2.136μ).

Ανάβαση στο Sella Group προς καταφύγιο Pisciadu (2.587μ) με προορισμό το καταφύγιο Boe (2.873μ) όπου θα γίνει και διανυκτέρευση. Αν υπάρχει χρόνος το απόγευμα της ίδιας μέρας ή το πρωί της επόμενης ανάβαση στην κορυφή Piz Boe (3.152μ) όπου βρίσκεται και το καταφύγιο Capanna Fassa.

ΩΠ: 5

ΥΔ: +1100μ

ΒΔ: 2+

Πεζοπορική Ομάδα: Λίμνη Sorapiss

Μετάβαση στο κέντρο της Cortina και με λεωφορείο ή πεζοπορώντας άφιξη στην αρχή της διαδρομής στο Passo Tre Croci (1809μ). Πεζοπορία μέχρι τη λίμνη Sorapiss (1923μ) όπου βρίσκεται και το καταφύγιο Vandelli (1926μ) Επιστροφή στην Cortina από την ίδια διαδρομή.

ΩΠ.: 5-7

Υ.Δ.: +380μ. -380μ.

Β.Δ.: 1

9 Αυγούστου

Ομάδα trekking: Forcella Pordoi – Val del Pan – Lago Fedaia

Από καταφύγιο Boe προς διάσελο Forcella Pordoi (2848μ) όπου και το ομώνυμο καταφύγιο. Κατάβαση προς Passo Pordoi (Υ.Δ 600μ) είτε από μονοπάτι είτε με Lift (κόστος περίπου 13 ευρώ). Αν υπάρχει χρόνος επίσκεψη στο μνημείο πεσόντων Γερμανο-αυστριακών.

 

Διάσχιση της διάσημης τραβέρσας Via del pan με θέα το Marmolada και τελικό προορισμό το καταφύγιο Castiglioni Marmolada (2.040μ) που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Lago Di Fedaia (2.053μ). Διανυκτέρευση στο καταφύγιο Castiglioni Marmolada.

ΩΠ: 5:30

Υ.Δ: +500μ, -1300 μ

ΒΔ: 1

Πεζοπορική Ομάδα: Tofane

Με εκκίνηση την Cortina πεζοπορία σε δασωμένο μονοπάτι προς το καταφύγιο Duca D’Aosta (2.098μ) στους πρόποδες του Tofane με πανοραμική θέα.

ΩΠ.: 6

Υ.Δ.: +900μ

Β.Δ.: 2

10 Αυγούστου

Ομάδα trekking: Μουσείο Marmolada

Πεζοπορία από το καταφύγιο Castiglioni Marmolada ως την τοποθεσία Malga Ciapela (1.450) και με lift (κόστος 27 ευρώ για γκρουπ 20 ατόμων) επίσκεψη στο μουσείο του Μεγάλου Πολέμου που βρίσκεται στο όρος Marmolada σε υψόμετρο 3.000μ., το ψηλότερο μουσείο στην Ευρώπη και είναι αφιερωμένο στους πεσόντες του πολέμου.

Αν ο καιρός ευνοεί μετάβαση με το ίδιο lift σην Punta Rocca σε υψόμετρο 3265μ πολύ κοντά στην κορυφή Punta Penia (3343μ) που είναι και η ψηλότερη κορυφή του Marmolada και των Δολομιτών.

Επιστροφή στη Malga Ciapela και ανάβαση στο καταφύγιο Onorio Falier (2.074μ) όπου και διανυκτέρευση.

ΩΠ: 5

ΥΔ: +600μ

ΒΔ: 1

Πεζοπορική Ομάδα: Lago Federa

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα ενός μικρού trekking δύο ημερών για την πεζοπορική ομάδα.

Από την Cortina κατευθυνόμαστε προς τη λίμνη Lago Federa (2.046μ) όπου βρίσκεται το καταφύγιο Croda da lago. Μετά από μια μικρή ανάπαυση, ανάβαση προς το διάσελο Forcella Ambrizzola (2.277μ) και έπειτα στο καταφύγιο Citta Di Fiume (1.918μ) όπου και διανυκτέρευση.

ΩΠ.: 6

Υ.Δ.: +1100μ

Β.Δ.: 2

11 Αυγουστου

Ομάδα Trekking: San Pellegrino

Εκκίνηση από Onorio Falier προς Passo San Pellegrino (1.918μ) Επιστροφή με λεωφορείο στην Cortina.

ΩΠ: 6-7

ΥΔ: +850μ

ΒΔ: 2

Πεζοπορική Ομάδα: Monte Pelmo

Με αφετηρία το καταφύγιο Citta Di Fiume (1.918μ) πεζοπορία περιμετρικά του Monte Pelmo. Ξεκούραση στο καταφύγιο Venezia (1.947μ) και κατάβαση από εύκολο μονοπάτι στο San Vito Di Cadore (1.011μ). Μετακίνηση με λεωφορείο στην Κορτίνα

ΩΠ.: 6-7

Υ.Δ.: +400μ, -1300μ

Β.Δ.: 1

12 Αυγούστου – Tre Cime Di Lavaredo

Εκκίνηση από Cortina, και οι δύο ομάδες, και με λεωφορείο μετάβαση στο καταφύγιο Auronzo (2.330μ). Κυκλική πορεία γύρω από το Tre Cime Di Lavaredo, ένα σχηματισμό τριών κορυφών, από τα πιο διάσημα και ξεχωριστά αξιοθέατα των Δολομιτών. Κατάληξη στο καταφύγιο Auronzo και από εκεί με λεωφορείο στην Cortina.

ΩΠ.: 3-4 ώρες

Υ.Δ.: +400μ, -400μ

Β.Δ.: 1

13-14-15 Αυγούστου

13/8 Αναχώρηση για Μιλάνο με μισθωμένο όχημα από τον ΑΟΣ.

Ελεύθερο πρόγραμμα για όσους παραμείνουν. Πεζοπορίες και via ferrata στη γύρω περιοχή.

16 Αυγούστου

Αναχώρηση το πρωι για ΜΙλάνο με μισθωμένο όχημα από τον ΑΟΣ. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν επιλέξει απογευματινή πτήση επιστροφής στην Αθήνα.