Χτένια Χελμού

Διάσχιση Χελμού (Χτένια): Λίμνη Δόξα – Ψηλή Κορφή 2355m – Χιονοδρομικό

O ΑΟΣ διοργανώνει διάσχιση στο Χελμό (Χτένια), 27-28/04.
Η νότια κόψη του Χελμού εκτείνεται από το διάσελο του κυνηγού στην βάση της Ντουρντουβάνας έως το Νεραϊδάλωνο απέναντι από την μυθική Νεραϊδόραχη και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες κόψεις που μπορεί κανείς να συναντήσει στην Ελλάδα. Οι πρώτες απόπειρες στην περιοχή χρονολογούνται από το 1958, από τους Γ. Μιχαηλίδη και Δ. Λιάγκο.
Η διαδρομή έχει αρκετές συνεχόμενες θετικές και αρνητικές υψομετρικές διαφορές, παρουσιάζει αλπικό χαρακτήρα και έχει ανάπτυγμα αρκετά χιλιόμετρα. Η δυσκολία βράχου, εάν δεν ξεφύγει κανείς από την κόψη, είναι περίπου III+, η ποιότητά του είναι ιδιαίτερα σαθρή και η γενική δυσκολία της ανάβασης κυμαίνεται στο AD/AD+.

Η διαδρομή

Σάββατο 27/4:
Το πρώτο τμήμα της κορυφογραμμής ξεκινά από το Διάσελο του κυνηγού και φτάνει μέχρι την κορυφή Γαρδίκι. Όλο το τμήμα αυτό είναι ορατό εξ αρχής και αποτελείται από διαδοχικούς μικρούς πύργους που ενώνονται μεταξύ τους με διάσελα. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα συνεχές ανεβοκατέβασμα πάνω στην κόψη. Ξεκινώντας την ανάβαση μας από τη Λίμνη Δόξα, περίπου στα 900m υψόμετρο, κατευθυνόμαστε προς το διάσελο του κυνηγού όπου θα αφήσουμε την άγρια Ντουρντουβάνα στα αριστερά μας, στην συνέχεια ανηφορίζουμε προς το Καράβι (1983m) και ακολουθούμε την ράχη μέχρι το επιβλητικό Νησί (2080m). Έπειτα αρχίζει μία κατάβαση αρκετών μέτρων μέχρι το διάσελο με το Μαδερό όπου εκεί θα ανέβουμε την κόντρα μέχρι την κορυφή του (2140m). Εδώ αρχίζει το πιο τεχνικό κομμάτι της διαδρομής μας καθώς η τεχνική δυσκολία αρχικά είναι μικρή με περάσματα II βαθμού που προοδευτικά δυσκολεύει. Η κόψη σε κάποιο σημείο διακόπτεται από μεγάλο χαρακτηριστικό χαμηλό διάσελο – πλάτωμα. Εκεί αρχίζουμε την καταρρίχηση (III/III+) για αρκετά μέτρα μέχρι να βρεθούμε στο πρώτο ραπέλ (25m). Μετά το ραπέλ μπροστά μας αναπτύσσεται άλλος ένας πύργος τον οποίο, αφού τον σκαρφαλώσουμε (III-), βρίσκουμε στην κορφή το δεύτερο σημείο ραπέλ (50m). Η κόψη μετά το ραπέλ συνεχίζεται ξερή και στενή με χαρακτηριστικό γκρίζο χρώμα και σάρες εκατέρωθέν της. Πεζοπορούμε για αρκετή ώρα πάνω στην ομαλή κόψη με στόχο την κορυφή Γαρδίκι (2182μ) που βλέπουμε μακριά στο βάθος και αποτελεί πολύ καλό σημείο bivouac με παχύ γρασίδι και όμορφη θέα. Εδώ θα βρούμε το καταλληλότερο σημείο να διανυκτερεύσουμε σε υπνόσακους (bivouac). Αφού γευματίσουμε λιτά και κοιμηθούμε αρκετά, την επόμενη μέρα ξεκινά η πιο απαιτητική μέρα, η ημέρα των Χτενιών και της επιστροφής.

Β.Δ: 4, Ω.Π: 9-10, Υ.Δ: +1700m -500m

Κυριακή 28/4:

Ξύπνημα πριν το πρώτο φως της ημέρας, σύντομο πρωινό, απολαμβάνουμε την υπέροχη ανατολή από το μοναδικό αυτό σημείο όπου οι σκιερές απότομες κορυφές που ανεβήκαμε την προηγούμενη μέρα προσπαθούν να κρύψουν τον ήλιο, φοράμε μποντριέ και εξοπλισμό, δενόμαστε σχοινοσυντροφιές και ξεκινάμε την κατάβαση από το Γαρδίκι για ζέσταμα πριν μας αποκαλυφθούν τα Χτένια! Το σκέλος αυτό της ανάβασης μας ξεκινά από το Γαρδίκι και φτάνει μέχρι το Νεραϊδάλωνο. Το τμήμα αυτό της διαδρομής είναι και το πιο όμορφο. Η θέα είναι πλέον εντυπωσιακή. Εδώ η κόψη αποτελείται από ένα μεγάλο βράχινο συγκρότημα πύργων και ακολουθεί το χαρακτηριστικό οδοντωτό Στεφάνι (χτένι) που τερματίζει λίγο πριν το Νεραϊδάλωνο. Κατηφορίζουμε αρκετά μέχρι να φτάσουμε στην βάση του πρώτου συγκροτήματος. Αφού το σκαρφαλώσουμε μέχρι τα μισά (III-), τραβερσάρουμε από αριστερά και κατόπιν καταρριχόμενοι συνεχώς (ΙII+, πολύ σαθρά), φτάνουμε στο διάσελο όπου βρίσκεται η αρχή του στεφανιού. Από το σημείο αυτό και μετά απομένει να σκαρφαλώσουμε το στεφάνι, που εκτείνεται σε μια υψομετρική διαφορά 400μ. Κινούμαστε πάνω στην κόψη και ανά τακτά διαστήματα έχουμε τοπική δυσκολία III+ με σημεία ελαφρώς εκτεθειμένα και σαθρό βράχο. Αφού κινηθούμε σε όλο το τμήμα του στεφανιού σε παράλληλη κίνηση τοποθετώντας και κάποιες προσωρινές ενδιάμεσες ασφάλειες στα πιο εκτεθειμένα σημεία, τερματίζουμε στο Νεραϊδάλωνο στα 2300μ περίπου. Αφού ξεπροβάλει μπροστά μας μία από τις εντυπωσιακότερες ορθοπλαγιές των Ελληνικών βουνών, αυτή της Νεραϊδόραχης (2339m) με τα «αθάνατα νερά» του καταρράκτη των υδάτων της Στυγός να πέφτουν από τα 2300 μέτρα στο κενό, και μία από τις πύλες προς το βασίλειο των νεκρών του θεού Άδη, κινούμαστε Δυτικά με στόχο το «δόντι» της Ψηλής Κορφής (2355m) του καταπληκτικού αυτού βουνού. Φτάνουμε στην κορυφή από όπου φαίνεται όλη η θέα της διαδρομής που διασχίσαμε και τις δύο αυτές μέρες, γυρνάμε με κατεύθυνση βόρεια στοχεύοντας προς το αστεροσκοπείο «Αρίσταρχος». Εκεί αναλόγως της κατάστασης της ομάδας και της ώρας θα πραγματοποιήσουμε κατάβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων από την βόρεια κορυφογραμμή της Νεραϊδόραχης ή το κλασικό κεντρικό μονοπάτι που περνά από το χιονοδρομικό. Εάν έχει μείνει χρόνος, στάση για φαγητό σε ταβέρνα και επιστροφή στην Αθήνα.

Β.Δ: 4+, Ω.Π: 10-12, Υ.Δ: +550m -950m

Προϋποθέσεις για τους συμμετέχοντες:
Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων (χειμερινού βουνού)
Σχολή Αναρρίχησης βράχου Αρχαρίων
Άριστη φυσική κατάσταση
Άνεση κίνησης σε εκτεθειμένο πεδίο
Γνώση βασικών χειρισμών ραπέλ & παράλληλης κίνησης
Ομαδικό πνεύμα

Εξοπλισμός:

Για την πορεία:
Μπότα πεζοπορική με καλή σόλα που μπορούμε να σκαρφαλώσουμε, κράνος, μποντριέ, μπατόν, σακίδιο 40-45 λίτρα max, προσωπικό φαρμακείο, φακός κεφαλής (με extra μπαταρίες), buff, σκουφί, soft shell γάντια, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, μεμβράνη αδιάβροχη (hard shell), fleece ή soft shell jacket, αρκετό νερό (4 λίτρα), ηλεκτρολύτες και προσωπικά ενεργειακά σνακ.

Για την παράλληλη κίνηση, το σκαρφάλωμα και τα ραπέλ:
2 ιμάντες 60cm
1 ιμάντας 120cm
1 κορδονέτο για αυτοσφιγγώμενο (60cm x 6mm)
3 καραμπίνερ ασφαλείας
1 ρεβέρσο-κουβαδάκι

Για την διανυκτέρευση σε bivuac:
Υπνόσακος με θερμοκρασία comfort τουλάχιστον -4 Celsius, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ bivy sack ή δύο μεγάλες σκουπιδοσακούλες, υπόστρωμα με θερμομόνωση (φουσκωτό ή mat) και ζεστή βέστα.

Για το βραδινό φαγητό του Σαββάτου:
Ο καθένας μπορεί να φέρει ότι προτιμάει για τον εαυτό του και καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αρκεί να είναι κάτι ελαφρύ σε βάρος και να μην αφήσουμε σκουπίδια στο βουνό. Αν είναι κάτι έτοιμο ή προμαγειρεμένο καλό θα ήταν να ήταν σε αεροστεγή συσκευασία μεταφοράς. Για όσους θέλουν να μαγειρέψουν στο βουνό προτιμούνται οι συμπυκνωμένες έτοιμες αφυδατωμένες τροφές όπου μπορούμε να βράσουμε νερό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει 1 εστία, 1 φιάλη γκαζιού και 1 σκεύος-βραστήρας (ορειβατικού τύπου) ανά σχοινοσυντροφιά.

Αρχηγοί:
Τομαράς Δημήτρης (694 6852853)
Μπακούσης Μηνάς
Ιουλία Καραδήμου
Μπερνιδάκης Ηλίας

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων σε βασικούς χειρισμούς ραπέλ και σχοινοσυντροφιάς. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουν κάθε δικαίωμα να αποκλείσουν κάποιον που θέλει να συμμετάσχει στην ανάβαση εφόσον κρίνουν ότι δεν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις και θέτει σε κίνδυνο τους συνορειβάτες του. Η συμμετοχή στην ανάβαση, χωρίς την παρουσία σας στην συνάντηση αυτή ΔΕΝ θα γίνει δεκτή. Επίσης θα γίνει ανάλυση της διαδρομής, σχεδιασμός, θα κουβεντιάσουμε τυχών απορίες που θα προκύψουν, θα μιλήσουμε για εξοπλισμό, για την διατροφή και την προετοιμασία της εβδομάδας για την ανάβαση με όλους τους συμμετέχοντες καθώς επίσης θα πραγματοποιηθεί και ο ορισμός των σχοινοσυντροφιών.

Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΑΟΣ: 50€.
Μέλη άλλων συλλόγων ΕΟΟΑ: 60 €. Προκαταβολή για όλους 30 €
(Παρακαλούνται τα μέλη άλλων συλλόγων ΕΟΟΑ να έχουν μαζί τους ενήμερη ταυτότητα μέλους).

Αναχώρηση:
Σάββατο 27/4 06:00 από Ιερά Οδό και Μ.Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό.
(Για άλλα σημεία επιβίβασης συμπληρώστε το σχετικό πεδίο στη φόρμα).

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για να συμμετέχετε στην ανάβαση πρέπει να είστε μέλος του ΑΟΣ ή άλλου ορειβατικού συλλόγου / σωματείου υπαγόμενου στην Ε.Ο.Ο.Α.

Αν θέλετε να εγγραφείτε μέλος στον ΑΟΣ καταθέτοντας την ετήσια συνδρομή των 20 € ακολουθείστε τον σύνδεσμο : https://aos.gr/eggrafi-neou-melous/

Μετά την εγγραφή σας μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή σε οποιαδήποτε ανάβαση του ΑΟΣ και επιπλέον  έχετε δυνατότητα έκδοσης της ορειβατικής σας ταυτότητας από την ΕΟΟΑ (φέρνοντας μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας στα γραφεία του συλλόγου).

Δηλώσεις συμμετοχής:

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και επισυνάψτε την απόδειξη προκαταβολής. H προκαταβολή δεν επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης εκ μέρους του συμμετέχοντα. H προκαταβολή επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής της ανάβασης εκ μέρους του σύλλόγου. Στην αιτιολογία κατάθεσης να αναγράφονται το Ονοματεπώνυμο σας και η Ανάβαση (π.χ. Δίρφη, Ολυμπος, Climbing Bus, κλπ).

Η φόρμα δεν χρειάζεται επιβεβαίωση. Αν δεν βλέπετε πλέον την φόρμα συμμετοχής, σημαίνει ότι η εξόρμηση έχει συμπληρωθεί. Μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματεία (τηλ. 2103463115) του συλλόγου την Παρασκευή 19:00-21:00 για τυχόν θέσεις από ακυρώσεις.