Ανάβαση στον Ερύμανθο – Ωλενός 2224m, 2-3/03

Updated : Η προγραμματισμένη για 24-25/2/2024 ανάβαση μετατίθεται στις 2-3/3/2024 λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Ο ΑΟΣ διοργανώνει χειμερινή ορειβατική εξόρμηση στον Ερύμανθο 24-25/2/2024.

Ο Ερύμανθος συγκαταλέγεται στην στενή οικογένεια των αλπικών βουνών της Ελλάδας είναι ένα βουνό όνειρο για κάθε ορειβάτη. Ορθοπλαγιές, τραβέρσες, κορυφογραμμές, άγριο ανάγλυφο, ελατοδάση, μέχρι και παγοκαταράκτες! Ένα βουνό όμως πλούσιο σε ιστορία και μυθολογία. Κατά την αρχαιότητα το βουνό θεωρούνταν τόπος διαμονής της Αρτέμιδος και του Πάνα. Μια εκδοχή της μυθολογίας αναφέρει πως ο Ερύμανθος ήταν γιος του θεού Απόλλωνα, ο οποίος πέτρωσε από τη θεά Αφροδίτη επειδή την είδε την ώρα που λουζόταν και ετοιμαζόταν να ενωθεί με τον Άδωνη. Στο όρος αυτό ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον τέταρτο κατά σειρά άθλο του, εξολοθρεύοντας τον Ερυμάνθιο κάπρο. Επίσης, στον Ερύμανθο συναντήθηκαν η Καλλιστώ με τον γιο της Αρκά, μια μέρα που αυτός πήγε στο δάσος για να κυνηγήσει. Εκεί είδε τη μεταμορφωμένη σε αρκούδα μητέρα του, που διατηρούσε όμως ανθρώπινη σκέψη και νόηση, και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει με το τόξο του χωρίς να ξέρει ότι ήταν αυτή. Τότε ο Δίας για να αποτρέψει τη μητροκτονία, μεταμόρφωσε τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι και έτσι αναγνώρισε τη μητέρα του. Επειδή όμως ο Δίας φοβήθηκε την αντίδραση της Ήρας, αμφότερους τους μετέφερε στον ουρανό και μεταμόρφωσε και τους δύο σε αστερισμούς, βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Από τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάδας η Μικρή Άρκτος.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 2/3
Αναχώρηση 7:00 από από Ιερά Οδό και Μ.Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό. Άφιξη στο χωριό Τσαπουρνιά (Μίχας) στα 960m υψόμετρο όπου ξεκινάει και η ανάβαση μας με κατεύθυνση νοτιοδυτική από το κλασικό μονοπάτι για το οροπέδιο-μεγάλο διάσελο Μουγγίλας-Ωλενού στα 1840m υψόμετρο όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Η διανυκτέρευση στο διάσελο αυτό, κάτω από την επιβλητική σκιά του κώνου της κορυφής, θα πραγματοποιηθεί από κάποια άτομα μέσα στο μικρό καταφύγιο ανάγκης που υπάρχει (περιορισμένης χωρητικότητας 8-10 άτομα) σε υπνόσακους και οι υπόλοιποι σε αντίσκηνα έξω από αυτό, (προσοχή απαιτείται καλός χειμερινός εξοπλισμός διανυκτέρευσης).

Ω.Π: 5-6, Β.Δ: 5, Υ.Δ: +900m

Κυριακή 2/3
Εκκίνηση στις 07:00 για την προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή Ωλενός (2224m). Η ανάβαση στον κώνο από την κλασική ανατολική πλαγιά έχει έντονες κλίσεις και γι’αυτό η πολύ πρωινή ανάβαση ώστε να βρούμε τα χιόνια όσο τον δυνατόν πιο σφιχτά (προσοχή απαιτείται άριστη γνώση και χρήση cramp-on/πιολέ). Η κατάβαση από την κορυφή θα γίνει από τα ίδια. Επιστρέφουμε στο καταφύγιο ανάγκης, πακετάρουμε τον εξοπλισμό διανυκτέρευσής μας και παίρνουμε έναν λίγο διαφορετικό δρόμο για την επιστροφή μας. Στην θέση Μπάρμπα θα κινηθούμε βόρεια κατεβαίνοντας προς την μικρή κορφή Καλογερόραχη στα 1646m όπου από εκεί θα κινηθούμε χαμηλότερα αλλά παράλληλα με το μονοπάτι της ανάβασης (προς τα βορειοανατολικά), έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε τον καταρράκτη Γκρεμιστό. Άφιξη στο χωριό Τσαπουρνιά (Μίχας) και επιστροφή για Αθήνα. Αν έχει μείνει χρόνος, στάση για φαγητό σε ταβέρνα στο χωριό!

Ω.Π: 9-10, Β.Δ: 6, Υ.Δ: +400m -1270m

Η ανάβαση αναφέρεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία σε χειμερινού πεδίο.

Απαραίτητος Εξοπλισμός:

Για την πορεία:
Cramp-on, πιολέ, χειμερινή μπότα ορειβασίας αδιάβροχη (ημιάκαμπτη), μπατόν, γκέτες αδιάβροχες, ζεστές κάλτσες (2 ζευγάρια), ζεστά γάντια (2 ζευγάρια), σκούφο ή μπαλακλάβα, buff λαιμού, fleece ή soft shell jacket, αδιάβροχη μεμβράνη (hard shell), μάσκα θυέλλης, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό, ατομικό φαρμακείο, φακός κεφαλής (με extra μπαταρίες), 1,5-2 λίτρα νερό, προσωπικά ενεργειακά σνακ. Όποιος θέλει να πάρει μπορντριέ (+2 καραμπίνερ ασφαλείας κορδονέτο για αυτοσφιγκόμενο και ένα ιμάντα 60cm) μπορεί να το κουβαλήσει, ώστε σε περίπτωση που θεωρήσει ότι θα νιώσει έτσι πιο άνετα, να δεθεί σε σχοινί.

Για την διανυκτέρευση:
(Προσοχή ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ εξοπλισμός):
Για όσους κοιμηθούν μέσα στο καταφύγιο ανάγκης (περιορισμένη χωρητικότητα): Υπνόσακος χειμερινός με -5 Celsius comfort τουλάχιστον, υπόστρωμα με θερμομόνωση (φουσκωτό ή mat), βέστα ζεστή (χειμερινή) και bivy sack ή μεγάλη σκουπιδοσακούλα.
Για όσους κοιμηθούν σε αντίσκηνα: Ισχύουν όλα τα παραπάνω εκτός του bivy sack και 1 αντίσκηνο ανά 2 άτομα.

Για το βραδινό φαγητό του Σαββάτου στο camp:
Ο καθένας μπορεί να φέρει ότι προτιμάει για τον εαυτό του και καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αρκεί να είναι κάτι ελαφρύ σε βάρος και να μην αφήσουμε σκουπίδια στο βουνό. Αν είναι κάτι έτοιμο ή προμαγειρεμένο καλό θα ήταν να ήταν σε αεροστεγή συσκευασία μεταφοράς. Για όσους θέλουν να μαγειρέψουν στο βουνό προτιμούνται οι συμπυκνωμένες έτοιμες αφυδατωμένες τροφές όπου μπορούμε να βράσουμε νερό (ή χιόνι για την εξοικονόμηση βάρους στα σακίδια) και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει 1 εστία, 1 φιάλη γκαζιού και 1 σκεύος-βραστήρας (ορειβατικού τύπου) ανά 2 άτομα.

Αρχηγοί: Τομαράς Δημήτρης (6946852853), Πλέγας Χάρης

Κόστος συμμετοχής: 50€ μέλη, 60€ μη μέλη (Προκαταβολή: 25€)

Αναχώρηση: πρωί στις 7:00 από Ιερά Οδό και Μ.Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό

Δηλώσεις συμμετοχής:

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και επισυνάψτε την απόδειξη προκαταβολής. Στην αιτιολογία κατάθεσης να αναγράφονται το Ονοματεπώνυμο σας και η Ανάβαση

Η φόρμα δεν χρειάζεται επιβεβαίωση. Αν δεν βλέπετε πλέον την φόρμα συμμετοχής, σημαίνει ότι η εξόρμηση έχει συμπληρωθεί. Μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματεία (τηλ. 2103463115) του συλλόγου την Παρασκευή 19:00-21:00 για τυχόν θέσεις από ακυρώσεις.

Σημείωση: Στην φόρμα συμμετοχής να δηλώσετε αν θα μείνετε σε σκηνή ή στο καταφύγιο ανάγκης (περιορισμένη διαθεσιμότητα).

ALPHA BANK Αρ. Λογαριασμού: 2090 0200 2003 747
IBAN: GR63 0140 2090 2090 0200 2003 747
ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αρ. Λογαριασμού: 6565 1278 64577
IBAN: GR36 0171 5650 0065 6512 7864 577