Μαύρα Λιθάρια - Παρνασσός

Ανάβαση στα Μαύρα Λιθάρια Παρνασσού – 02/04

Ο ΑΟΣ διοργανωνεί, στις 2/4/2023, ανάβαση στο Παρνασσό στην κορυφή Μαύρα Λιθάρια (2327). Τα Μαύρα Λιθάρια είναι μία από τις νότιες κορυφές του Ανατολικού Παρνασσού με καταπληκτική θέα προς τις βόρειες κορυφές (Λιάκουρα κ Γεροντόβραχο) από τη μια και τις νότιες παρυφές του Παρνασσού μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Η ανάβαση ξεκινάει από την Μονή Ιερουσαλήμ (880μ) και εξελίσσεται σε δύο φάσεις. Αρχικά κινούμαστε στα δυτικά, πάνω σε ανηφορικό, δασωμένο μονοπάτι στο μεγαλύτερο τμήμα του, που αποτελεί τμήμα του εθνικού μονοπατιού 22, που ενώνει την Πάρνηθα με τον Παρνασσό, μέχρι την τοποθεσία Ακρινό νερό (1800μ). Από το σημείο αυτό ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι της ανάβασης μέχρι την κορυφή Μαύρα Λιθάρια (2327μ) μέσα από έντονα ανηφορική και κακοτράχαλη, μη σηματοδοτημένη, πορεία. Για αυτό τον λόγο θα κινηθούμε σε δύο ομάδες

Α Ομάδα

Πορεία από Μονή Ιερουσαλήμ μέχρι το Ακρινό Νερό και επιστροφή από τα ίδια

Ωρες Πορείας: 3+2
Βαθμός δυσκολίας: 2
Υψομετρική Διαφορά: 920μ

Αρχηγός: Θανάσης Τσεκούρας

Εξοπλισμός: Απλός πεζοπορικός χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις

Β Ομάδα

Ίδια πορεία με την Α Ομάδα μέχρι το Ακρινό Νερό και μετά ανάβαση προς την κορυφή Μαύρα Λιθάρια. Επιστροφή από τα ίδια.

Ωρες Πορείας: 5+3
Βαθμός δυσκολίας: 3
Υψομετρική Διαφορά: 1447μ

Αρχηγός: Ηλίας Μπερνιδάκης

Εξοπλισμός: Λόγω κακοτράχαλου και με μεγάλη κλίση πεδίου κρίνουμε απαραίτητη τη χρήση πεζοπορικής μπότας, μπατόν και κράνους. Επίσης σε μερικά σημεία θα συναντήσουμε (σύμφωνα με την αναγνωριστίκη της 25/3) χιονούρες με αρκετά καλή ποιότητα χιονιού οι οποίες θα μας βοηθήσουν τόσο στην ανάβαση, όσο και στην κατάβαση. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με κίνηση σε χιονισμένο πεδίο μπορούν να κινηθούν παράλληλα με τις χιονούρες σε στεγνό, αλλά πετρώδες, πεδίο.

Κόστος συμμετοχής: 20€ μέλη, 25€ μη μέλη
Προκαταβολή: 10€

Αναχώρηση: Κυριακή 2/4 6:30 π.μ. στη γωνία Ιεράς Οδού και Μεγ. Αλεξάνδρου δίπλα στο θέατρο Χυτήριο (σταθμός μετρό Κεραμεικός)

Δηλώσεις συμμετοχής

Τηλέφωνο γραμματείας: 210-3463115 (Τρίτη ως Παρασκευή 7-9μμ.)