ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του
ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Α.ΙΔΡΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 1
ΜΟΡΦΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ
Ιδρύεται ορειβατικό Σωματείο με την επωνυμία ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, συντομογραφικά Α.Ο.Σ., και έδρα την Αθήνα.
ΑΡΘΡΟ 2
ΣΚΟΠΟΙ
Οι σκοποί, αθλητικοί και εκπολιτιστικοί, του Α.Ο.Σ. είναι :
α. Η συστηματική καλλιέργεια και διάδοση του αθλήματος της ορειβασίας σε όλες της τις μορφές και εκδηλώσεις.
β. Η ανάπτυξη και διάδοση των αθλημάτων και δραστηριοτήτων σχετιζομένων με τα βουνά, με την προϋπόθεση ότι δεν συμβάλλουν στην καταστροφή τους.
γ. Η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του, για τη συμμετοχή τους σε αγώνες.
δ. Η προστασία της ορεινής φύσης, η διάδοση της ορεινής φύσης και η διάδοση της αγάπης και του σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον γενικότερα.
Τα Ελληνικά βουνά απειλούνται άμεσα από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση σε αυτά Αιολικών πάρκων, εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα Άγραφα, στα βουνά του Ασπροποτάμου, στη Βερλίγκα, στη Βασιλίτσα, στην Εύβοια και αλλού.
Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών αυτών, 120 μέτρα ύψους η κάθε μια έχει οριστεί σε μεγάλα υψόμετρα, πάνω απο τα 2.000 μέτρα στην περίπτωση των Αγράφων, στις κορυφογραμμές των βουνών. Για να πάνε εκεί πάνω αυτοί οι τεράστιοι σιδερένιοι όγκοι χρειάζεται η διάνοιξη δασικών δρόμων πλάτους δέκα μέτρων σύμφωνα με τις μελέτες των ίδιων των εταιριών, εκεί που σήμερα σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι. Για την εγκατάστασή τους απαιτείται η πλήρης εκχέρσωση και ισοπέδωση των κορυφογραμμών ώστε να σκαφτούν τα θεμέλια τους με την τοποθέτηση τόννων μεταλλικού πλέγματος και μπετόν. Η σύνδεση τους με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει με υπέργειο δίκτυο υψηλής τάσης το οποίο αναπόφευκτα όσο κατεβαίνει θα περνά από τα δάση των βουνών. Θυμίζουμε πως ξεκίνησε η φωτιά της Πάρνηθας πριν λίγα χρόνια. Επιπλέον, το εκτεταμένο δίκτυο οδών προς τις κορυφές θα λειτουργήσει ως λεωφόρος για τους λαθροκυνηγούς και κάθε λογής καταστροφείς της φύσης σε περιοχές προστατευόμενες, χαρακτηρισμένες ως natura. Όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επισημάνει τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση στην άγρια πανίδα, ειδικά δε στα προστατευόμενα άγρια πτηνά του τόπου μας. Αυτές οι καταστροφές καθώς και οι ζημιές που μπορεί να γίνουν στα υπόγεια ύδατα των περιοχών αποκρύπτονται έντεχνα στις μελέτες των εταιρειών. Γιατί η νομοθεσία στην Ελλάδα έχει βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Οι ίδιες εταιρίες που κάνουν τα έργα κάνουν και τις μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Μπαίνει ένα ερώτημα εύλογα: Δε θέλουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Η απάντηση είναι ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα κάνοντας ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Για τον ίδιο λόγο που όσο μεγάλη ανάγκη και να είχαμε από καινούργια σπίτια δε θα χτίζαμε ποτέ πάνω στην Ακρόπολη, δε μπορούμε να δεχτούμε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών πάνω στις κορυφές των βουνών. Γιατί αυτά τα βουνά είναι μνημεία της ελληνικής φύσης χιλιάδων ετών και εμείς οι ορειβάτες το ξέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Οι εταιρίες βεβαίως δεν κινούνται από περιβαλλοντική ευαισθησία αλλά μόνο από την επιδίωξη του κέρδους, το οποίο λόγω των μεγάλων επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τεράστιο. Το ελληνικό κράτος και οι κυβερνήσεις διαχρονικά εχθρικές στα θέματα περιβάλλοντος ενδιαφέρονται για τα οικονομικά συμφέροντα των μόνο κατ’ όνομα “Πράσινων επενδυτών”. Οι δικαστές που αποφασίζουν δεν έχουν ποτέ πατήσει το πόδι τους εκεί για να δουν την ομορφιά και την αξία των βουνών που καταστρέφονται.
Εμείς όμως φίλες και φίλοι ορειβάτες; Εμείς που έχουμε πάει εκεί, που ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές στην υπέροχη αυτή φύση, μπορούμε να στεκόμαστε άβουλοι και μοιραίοι; Εμείς δεν είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να τρέξουμε τώρα που τα βουνά μας φωνάζουν όχι για να τα ανέβουμε αλλά για να τα σώσουμε; Στον Αθηναϊκό Ορειβατικό θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ορειβατική κοινότητα δεν είναι ένα σύνολο ματαιόδοξων που ενδιαφέρονται μόνο για κορυφές, κατακτήσεις και ατομικές επιδόσεις και τους καλούμε όλους, ορειβάτες, φυσιολάτρες και συλλόγους σε συστράτευση για τη σωτηρία του ορεινού περιβάλλοντος.