Το πρόγραμμα αναβάσεων και εκδηλώσεων Νοεμβρίου

Κυριακή 1/11

Μεγάλη Ζήρεια 2376μ.

Γνωριμία με την ξέχιονη Ζήρεια. Ανάβαση από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου μέχρι την κορυφή Σημείο. Επιστροφή από τα ίδια.

Ενδείκνυται για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση και τον κατάλληλο ρουχισμό (ορειβατικό παπούτσι, αντιανεμικό & fleece, αδιάβροχο)

Ω.Π.: 6 | Β.Δ.: 1 | Υ.Δ.: 900μ.

Αρχηγοί: Φύτρος Πέτρος, Ζωγραφάκη Ειρήνη

Περισσότερες πληροφορίες: Το όρος Κυλλήνη ή Ζήρεια (σλαβική ρίζα που σημαίνει «βελανίδι») είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στον νομό Κορινθίας. Η Ζήρεια περιβάλλεται από τα Αροάνια στα δυτικά, τον Ολίγυρτο στα νότια ενώ βόρεια καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο. Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, που χάρη στην έντονη βιοποικιλότητά της και τα άφθονα νερά είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, χωρίζει το βουνό σε δύο διακριτούς όγκους, τη λεγόμενη Μεγάλη Ζήρεια (2.380 μ.) και τη Μικρή Ζήρεια (2.117 μ).

Κυριακή 1/11

Εισαγωγή στην αναρρίχηση (για αρχάριους) στην πίστα Βαρυμπόμπης

Χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία οι συμμετέχοντες μπορούν να δοκιμάσουν την αίσθηση του βράχου. Δεν χρειάζονται υλικά ή εξοπλισμός παρά μόνο κατάλληλα παπούτσια.

Αρχηγός: Λαφογιάννης Κώστας

Περισσότερες πληροφορίες: Απευθυνθείτε στη γραμματεία

Σάββατο 7 & Κυριακή 8/11

Γραμμένη Οξυά 1922μ.

Ανάβαση μέσω της κορυφογραμμής της Γραμμένης Οξυάς στην κορυφή Σαράνταινα και επιστροφή.

Σάββατο: Αναχώρηση για το χωριό Γαρδίκι, διανυκτέρευση σε ξενώνα (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα).

Κυριακή: Μετάβαση με το πούλμαν κοντά στο καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς (1.670μ), από όπου και ξεκινάει το μονοπάτι από το οποίο διασχίζοντας την κορυφογραμμή θα ανέβουμε στην κορυφή Σαράνταινα (1.922μ) και επιστροφή.

Ω.Π.: 7 | Β.Δ.: 1 | Υ.Δ.: 500μ.

Αρχηγοί: Χαραλαμπόπουλος Φώτης, Πιτσάκη Άρια

Αναλόγως των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, μπορεί το πρόγραμμα να τροποποιηθεί, και θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Περισσότερες πληροφορίες: Η Γραμμένη Οξυά που απειλείται από την εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών μονάδων είναι ένας εκτεταμένος ορεινός όγκος στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από ψηλά βουνά, όπως Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, Βελούχι (Τυμφρηστό) στα βόρεια και Καλιακούδα στα δυτικά. Το βουνό πήρε το όνομά του από το δέντρο οξυά που φύεται εκεί. Μάλιστα το δάσος με οξυές που φιλοξενείται στις πλαγιές του αποτελεί το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη.

Κυριακή 15/11

Χελμός 2355μ.

Γνωριμία με τον Χελμό. Ανάβαση από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου στις ψηλότερες κορυφές του Χελμού: Αυγό 2138μ. – Νεραϊδόραχη 2238μ. – Ψηλή Κορυφή 2355μ.

Ω.Π.: 8 | Β.Δ.: 2 | Υ.Δ.: 1000μ.

Αρχηγοί: Λαφογιάννης Χρήστος, Γκαβογιάννης Λάμπρος

Περισσότερες πληροφορίες: Ο Χελμός ή Αροάνια Όρη στην αρχαιότητα, είναι η 3η σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου και βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας. Περιβάλλεται στα νότια από την Ντουρντουβάνα και το Μαίναλο, δυτικά από τον Ερύμανθο και το Παναχαϊκό, ανατολικά από την Κυλλήνη ενώ βόρεια καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο.

Από το 2009 ο ορεινός όγκος του Χελμού και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν προστατευόμενη περιοχή, ένας βοτανικός παράδεισος, χαρακτηρισμένη ως “Εθνικό Πάρκο”. Στις κορυφές του πετούν σπάνια πουλιά, όπως ο χρυσαετός και ο γύπας. Επίσης έχουν αναφερθεί 30 είδη πεταλούδων, 9 είδη αμφίβιων και 24 είδη ερπετών, αριθμοί εξαιρετικά υψηλοί σε σχέση με άλλα βουνά.

Σάββατο 21 & Κυριακή 22/11

Πήλιο

Σχετικά εύκολες πεζοπορίες στο πολύ όμορφο αυτή την εποχή Πήλιο. Θα κινηθούμε κοντά στα Χάνια και τον Άνω Βόλο. Διαμονή στο καταφύγιο του φυσιολατρικού συλλόγου Βόλου «Ο Παν» στα Χάνια.

Αρχηγοί: Λαφογιάννης Δημήτρης, Βάντα Γιαννούχου

Περισσότερες πληροφορίες: Τα Χάνια βρίσκονται σε υψόμετρο 1200μ., πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο και στο διάσελο του Σταυρού, σε απόσταση 27xλμ. από τον Βόλο και μόλις 13xλμ. από την Πορταριά. Όπως δηλώνει και το όνομα τους, εδώ δεν υπήρχε ποτέ χωριό, αλλά μερικά χάνια που εξυπηρετούσαν τους περαστικούς εμπόρους που κουβαλούσαν τα εμπορεύματα τους από τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου προς τον Βόλο και αντίστροφα.

Κυριακή 29/11

Δίρφη διάσχιση

Ομάδα Α: Ανάβαση από τον Άγιο Αθανάσιο έως το καταφύγιο της Αγάλης μέσω του φαραγγιού.

Ενδείκνυται για αρχάριους.

Ω.Π.: 4 | Β.Δ.: 1 | Υ.Δ.: 900μ.

Αρχηγός: Χόντος Γιώργος

Ομάδα Β: Ανάβαση από τον Άγιο Αθανάσιο μέσω του φαραγγιού της Αγάλης και της κόψης του Ίταμου στην κορυφή Δέλφη. Κατάβαση στο καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας.

Ω.Π.: 6 | Β.Δ.: 2 |Υ.Δ.: 1000μ.

Αρχηγοί: Χρίστοβα Ελίτσα, Πλέγας Χάρης

Περισσότερες πληροφορίες: Η Δίρφη, από τα ομορφότερα βουνά και πλούσια σε βλάστηση, υψώνεται στο κέντρο και στα ανατολικά της Εύβοιας. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η οροσειρά της είναι παραφυάδα του ορεινού όγκου Ολύμπου-Όθρυος και γεννήθηκε την ίδια γεωλογική περίοδο κατά τη μεγάλη ορεογεννητική εποχή των αλπικών πτυχώσεων (είναι η εποχή που συγκρούστηκαν η ευρωπαϊκή με την αφρικανική τεκτονική πλάκα). Λίγο πιο κάτω από τη γυμνή κορυφή της, τη Δέλφη, και σε όλη σχεδόν την άγρια επιφάνειά της φυτρώνει το τσάϊ βουνού Δίρφης, ενώ κάτω από τις χαράδρες του Ξεροβουνίου απλώνεται ένα παχύ καταπράσινο χαλί από έλατα, δρυς, καστανιές και πλατάνια.