Πολυλίμνιο- Γιάλοβα Μεσσηνίας 5-6/9

Πεζοπορία και κολύμπι. Ενδείκνυται για αρχάριους. Ωρες πορείας 2-3

Αναχώρηση από την Αθήνα το Σάββατο 5/9 7:00π.μ
Μετά από 3 περίπου ώρες οδήγησης θα βρεθούμε στο νομό Μεσσηνίας με κατεύθυνση προς Πύλο.
Θα συναντήσουμε το χωριό Καζάρμα και αμέσως μετά το χωριό Χαραυγή.
Στη Χαραυγή ακολουθούμε την πινακίδα (αριστερά στο βενζινάδικο) που αναγράφει Πολυλίμνιο -Καταρρακτες.
Ακολουθούμε τις πινακίδες στο χωματόδρομο για τη Μαυρολιμνη όπου θα είναι και η αφετηρία μας αλλά και ο χώρος της βραδυνης κατασκήνωσης.
Αφήνουμε τα σακιδια με τα κατασκηνωτικά μας και παίρνουμε μαζί τα απαραιτητα, π.χ πετσέτα νερό σκακ για να περπατήσουμε άνετα το φαράγγι χωρίς περιττά βάρη.
Αρχίζουμε το μονοπάτι της κατάβασης στο φαράγγι περπατώντας δίπλα και μέσα σε ενα σύμπλεγμα από λίμνες και καταρράκτες και ανάμεσα σε δεκάδες Πλατανιά.
Στο μονοπάτι υπάρχουν γεφυρουλες ξύλινες και μεταλλικες, λαβές για να κρατηθουμε όπου είναι απαραίτητο. Παρ’ολα αυτά ενδεχομένως να χρειαστεί ένα επιπλέον σχοινί σε κάποιο σημείο.
Θα συναντήσουμε περίπου 15 λιμνες στο περίπου 3 χιλιόμετρων φαράγγι και θα κάνουμε μπάνιο στη λίμνη καδουλα, που πήρε το ονομα της από το σχήμα της που από ψηλά είναι σαν καρδούλα. Σ αυτή τη λίμνη βρίσκεται και ο πιο εντυπωσιακός καταρράκτης ύψους περίπου 20 μέτρων!
Θα συνεχίσουμε την κατάβαση και θα ανακαλύψουμε όλες τις λιμνούλες.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή, φαγητό σε ταβερνάκι του χωριού και κατασκήνωση.
Την επόμενη ημέρα αναχωρούμε για την επόμενη περιπέτεια με κατεύθυνση προς την Πύλο.
Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από την παραλία που βρίσκεται απέναντι από την Σφακτηρία, προς το Παλαιόκαστρο.
Τα ερείπια Μεσαιωνικού κάστρου, που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου, τον 13ο αιώνα και είναι σήμερα γνωστό ως Παλαιόκαστρο.
Ανεβαίνοντας στο Παλαιόκαστρο θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου, την Βοιδοκοιλια, που λόγω του ύψους που θα βρισκόμαστε θα μας δώσει την αίσθηση ότι την βλέπουμε απο αεροπλάνο.
Στη συνέχεια θα κατέβουμε από το Παλαιόκαστρο από άλλο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη σπηλιά του Νέστορα.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτήν έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα. Επίσης, το σπήλαιο έχει ταυτιστεί με τον χώρο, όπου φυλάσσονταν τα κοπάδια του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα. Εξ’ ου και η ονομασία.
Θα αφήσουμε πίσω μας τη σπηλιά και θα κατηφορήσουμε προς την παραλία της Βοιδοκοιλιας για μπάνιο και χαλαρωση.
Αργά το μεσημέρι θα πάρουμε το μονοπάτι που βρίσκεται πίσω από τη Βοιδοκοιλια και ετοιμαστείτε για μια σύντομη National Geographic εμπειρία.
Θα περπατήσουμε δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και αν ήμαστε τυχεροί ίσως θαυμασουμε λευκούς ερωδιούς που είναι μόνιμοι κάτοικοι της λίμνοθαλασσας, ή φλαμίνγκο που επισκέπτονται την λίμνη ή ακόμα και αφρικανικούς χαμαιλέοντες!
Επιστροφή στα μέσα μεταφοράς..
Και κάπως έτσι θα ολοκληρωθεί η εκδρομή μας στο Νομό Μεσσηνίας που έχει κι άλλους πολλούς θησαυρους καλά κρυμμένους.

Κρατήσεις στη γραμματεία του συλλόγου απο 1/9. Πληροφορίες: Μιχάλης Γαροφαλλάκης (Αρχηγός) 6946472994.

Αναλόγως του αριθμού των συμμετοχών και των μέτρων για τον covid-19 θα μπεί πούλμαν. Σε αντίθετη περίπτωση η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί με τα ΙΧ των συμμετεχόντων.