Μια χρονιά που άλλαξαν πολλά

Η χρονιά που τελειώνει ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον Αθηναϊκό. Αρκετά χρόνια μετά την αποχώρηση από τα πράγματα του συλλόγου, της ιστορικής γενιάς των ορειβατών που πραγματοποίησαν τις πρώτες ελληνικές αναβάσεις στα ψηλά βουνά του κόσμου, ο Α.Ο.Σ οργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία μια συλλογική αποστολή στις Άλπεις. Η εμπειρία που αποκόμισαν τα προηγούμενα χρόνια ολιγομελείς παρέες ορειβατών του Αθηναϊκού στην περιοχή των Άλπεων , αξιοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο που πέρασε, συλλογική αποστολή 39 ατόμων στην ευρύτερη περιοχή του Zermatt-Saas Fee, στην Ελβετία.

Η αποστολή είχε δύο σκέλη, ένα ορειβατικό με στόχο την ανάβαση στην κορυφή του όρους Nadelhorn (4.327μ) και ένα πεζοπορικό με στόχο την διάσχιση του ελβετικού τμήματος του Monte Rosa tour. Πέρα από την επιτυχή πραγματοποίηση και των δύο στόχων, αυτό που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα είναι η οργάνωση του εγχειρήματος αποκλειστικά από τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο, χωρίς τη συμμετοχή τουριστικών γραφείων ή την πρόσληψη Ελβετών οδηγών βουνού που θα έκαναν το κόστος της αποστολής δυσθεώρητο σε περίοδο κρίσης. Οι αρχηγοί και οδηγοί της αποστολής στο βουνό ήταν έμπειρα μέλη του συλλόγου και η συμμετοχή τους υπήρξε αφιλοκερδής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάναμε μια επιτυχημένη και ασφαλή αποστολή τόσων ανθρώπων με τον γνήσιο και αν θέλετε λίγο «ρομαντικό» τρόπο ορειβασίας, με το μισό κόστος για τους συμμετέχοντες σε σχέση με άλλες αντίστοιχες.

Πίσω στην Ελλάδα, το τοπίο στην ορεινή πεζοπορία και ορειβασία αλλάζει ραγδαία. Η χρήση του διαδικτύου ως χώρο οργάνωσης ήπιων πεζοπορικών κυρίως εκδρομών από διάφορες ομάδες και γκρουπ με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έκανε την πεζοπορία μόδα τα τελευταία χρόνια. Όμως η άσκηση αυτής της δραστηριότητας από όλο και πιο πολλούς, χωρίς την γνώση ή την τήρηση των κανόνων ασφαλείας έφερε ταυτόχρονα και τη ραγδαία αύξηση των ατυχημάτων, αρκετών από αυτά δυστυχώς θανατηφόρων. Η νέα αυτή πραγματικότητα αναδεικνύει την ανάγκη της καλής ορειβατικής εκπαίδευσης για όσους πεζοπορούν ή σκαρφαλώνουν στα βουνά. Ο Α.Ο.Σ διοργανώνει κάθε χρόνο τέσσερις σχολές αναρρίχησης και ορειβασίας αναγνωρισμένες από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες μέχρι αυτή του βοηθού εκπαιδευτή που διοργανώνεται απευθείας από την Ε.Ο.Ο.Α. Οι αρχηγοί των αναβάσεων μας είναι έμπειρα μέλη, απόφοιτοι των σχολών ορειβασίας του συλλόγου.

Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός είναι συλλογικότητα και όχι επιχείρηση. Έχουμε μέλη και φίλους και όχι πελάτες και σε τέτοιο κλίμα λειτουργούμε. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον καθένα να γνωρίσει τα βουνά στο βαθμό που θέλει και με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια, διευρύνοντας τα περιθώρια της προσωπικής του ασφάλειας.

Αναγνωρίζοντας και επιθυμώντας ο σύλλογος να είναι χώρος κοινωνικοποίησης και φιλίας αποφεύγουμε να δώσουμε πολύ αυστηρό ύφος στις περισσότερες αναβάσεις και πεζοπορίες μας στην Ελλάδα. Έτσι έχουμε πετύχει αυτή την ισορροπία που χαρακτηρίζει τον Αθηναϊκό, την ιδιαίτερα ασφαλή πραγματοποίηση αναβάσεων πολλών από αυτές μεγάλης τεχνικής δυσκολίας, με το παρεΐστικο κλίμα και τη λειτουργία του συλλόγου ως χώρο δημιουργίας φιλικών σχέσεων που κρατάνε στον χρόνο. Ναι, είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που είμαστε ο πιο νεανικός σύλλογος της Αθήνας.