Βόρειος Πάρνωνας. Μεγάλη Τούρλα (1954μ) και Φαράγγι Λεπίδας. 6-7 Μαΐου.

Ο ΑΟΣ το διήμερο 6-7 Μαΐου διοργανώνει εξόρμηση στον μαγευτικό Πάρνωνα της Αρκαδίας, βουνό ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς λόγω της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων που φιλοξενεί. Κατά τη διάρκεια της σχετικά απαιτητικής εξόρμησης, θα απολαύσουμε τα ομορφότερα κομμάτια της βόρειας πλευράς του βουνού, διασχίζοντας δάση κεφαλληνιακής ελάτης, μαύρης πεύκης καθώς και το σπάνιο κεδροδάσος (περιοχή Natura 2000) που βρίσκεται γύρω από τη Μονή Μαλεβής.

Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί ανάβαση στη Μεγάλη Τούρλα (1934μ) από καινούργιο μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το οροπέδιο του Ξηροκαμπίου, που αποτελεί και το σημείο κατασκήνωσης. Πρόκειται για ένα κατά βάση δασικό μονοπάτι που έχει χαραχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεναγεί τον πεζοπόρο στις διαδρομές και τα μέρη που χρησιμοποιούσαν κατά το παρελθόν οι κάτοικοι των γύρω χωριών. Πέρα από τα πανέμορφα δασικά κομμάτια το μονοπάτι προσφέρει και σημεία εκπληκτικής θέας προς τις κορυφές του Πάρνωνα, την Μικρή και τη Μεγάλη Τούρλα (1934μ), όπου και θα καταλήξουμε. Η επιστροφή θα γίνει από το πιο σύντομο και επίσης πανέρμορφο, κλασικό μονοπάτι που καταλήγει στη Μονή Μαλεβής. Το βράδυ θα κατασκηνώσουμε στο Ξηροκάμπι, κοντά στις πηγές και τα ρέματα που σχηματίζουν το φαράγγι της Λεπίδας με τους εντυπωσιακούς καταρράχτες του. Σε περίπτωση ανοιχτού ουρανού, όντας μια μέρα μετά την πανσέληνο, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το νυχτερινό τοπίο του βουνού και του ουρανού, δίπλα στους ήχους των νερών, από ένα σημείο με απειροελάχιστη φωτορύπανση.

Τη δεύτερη μέρα θα διασχίσουμε σχεδόν το σύνολο του φαραγγιού της Λεπίδας κινούμενοι είτε μέσα στην κεντρική ροή του ρέματος είτε παράλληλα σε αυτή απολαμβάνοντας τη θέα στις δεκάδες βάθρες, το ευρύτερο τοπίο του φαραγγιού καθώς και τους δύο εξαιρετικής ομορφιάς καταρράχτες του. Οι τολμηροί/ες θα έχουν και την δυνατότητα να βουτήξουν στα κρύα νερά του ποταμού.

Σάββατο 6 Μαΐου

Ανάβαση στην κορυφή του Πάρνωνα Μεγάλη Τούρλα από το Ξηροκάμπι και κατάβαση από το κλασικό μονοπάτι στη Μονή Μαλεβής. Κατασκήνωση στο Ξηροκάμπι.

Ω.Π: 9-10, Β.Δ: 3, Υ.Δ: +1135μ -1015μ ΑΠ: ~20χλμ

Κυριακή 7 Μαΐου

Διάσχιση του φαραγγιού της Λεπίδας από την γέφυρα του Πλατάνου μέχρι τον τόπο της κατασκήνωσης στο Ξηροκάμπι. Υπάρχουν σημεία με μικρά εκτεθειμένα περάσματα ΙΙ-ΙΙΙ βαθμού.

Ω.Π: 4-5, Β.Δ: 1, Υ.Δ: +300μ ΑΠ: ~6χλμ

Η εξόρμηση δεν ενδείκνυται για αρχάριους. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, συνοχή ομάδας και δυνατότητα γρήγορης κίνησης, κυρίως την πρώτη μέρα.

Εξοπλισμός: Σακίδιο ημέρας (κουβαλάμε μόνο τα απαραίτητα κάθε μέρα της εξόρμησης), ορειβατικό μποτάκι, ζεστά αλλά και λεπτά ρούχα, καπέλο, αντιηλιακό, αντιανεμικό, αλμυρά/γλυκά σνακς, νερό (την πρώτη μέρα υπάρχουν πηγές και στην άνοδο/κάθοδο, φυσικά και στην κατασκήνωση), φακό και προαιρετικά μαγιό.

Κατασκηνωτικά: Σχετικά ζεστός υπνόσακος λόγω σχετικού κρύου το βράδυ, υπόστρωμα κλπ

Φαγητό: Για το Σάββατο που θα επιστρέψουμε αργά στο κάμπινγκ, θα υπάρχει δυνατότητα παράδοσης φαγητού από τις ταβέρνες του χωριού, στο χώρο του κάμπινγκ για όσους το επιθυμήσουν.

Αρχηγοί ανάβασης: Χρήστος Καψάλης (+306947934771), Ελένη Μανιάτη (+306982069963)

Αναχώρηση: 6.30 πμ αυστηρά στη γωνιά Ιεράς Οδού και Μεγάλου Αλεξάνδρου (κοντά στο σταθμό μετρό Κεραμεικός)

Κόστος συμμετοχής: 40€ για τα μέλη, 55€ για τα μη μέλη.
Απαραίτητη για την κράτηση θέσης η προκαταβολή 20€ στους λογαριασμούς του συλλόγου. Εναλλακτικά αντικαταβολή στα γραφεία του συλλόγου 7-9μμ κάθε απόγευμα Τρίτη ως Παρασκευή.

Δηλώσεις συμμετοχής

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσω της παρακάτω φόρμας. Μετά την συμπλήρωσή της  δεν χρειάζεται επιβεβαίωση. Αν δεν βλέπετε πλέον την φόρμα συμμετοχής σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες θέσεις. Μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματεία του συλλόγου την Παρασκευή 19:00-21:00 για τυχόν θέσεις από ακυρώσεις.